Океански риби се справят с глобалното затопляне, като се правят, че е нощ

Някои риби могат да се справят с променящата се химия на океаните, свързана с глобалното затопляне, като вкарват тялото си в „нощен“ режим. Това е времето от денонощието, което е най-неблагоприятно за рибите от глена точка на качествата на морската вода. Данните са от ново проучване, публикувано в понеделник.

Заради емисиите на въглероден двуокис, изпускани в атмосферния въздух от изгарянето на изкопаеми горива, водата в океаните става по-киселинна. Това може да навреди на морския живот. Вкиселяването на глобалните океани е само един от многобройните ефекти от глобалното затопляне.

1024px-Acanthochromis_polyacanthus
Черно-белите рибки „Дамзел“ от Големия бариерен риф са образец за адаптивност към промените на планетата. Снимка: Nikita, CC BY 2.0

Рибите „коригират“ работата на телата си всеки ден, тъй като нивата на въглероден двуокис в естествената среда се повишават през нощта и спадат по време на слънчевата част от денонощието. Така е, защото през деня водните растения интензивно абсорбират въглероден диоксид и произвеждат кислород.

Проучването на бодливия Дамзел – вид дребна риба, обитаваща Големия бариерен риф в Австралия – е установило, че видът се справя много добре с високите въглеродни нива във водата, създавайки поколение с „гъвкав биологичен часовник“. Това помага на рибите да се адаптират към вкисляването на водата.

Изглежда така, сякаш нмовото поколение рибки от този вид са настроили телата си така,с якаш е винаги нощ, обясни Тимоти Равази, един от авторите на проузването, учен от Университета за наука и технологии „Крал Абдула“ в Саудитска Арабия. Данните бяха публикувани в списание „Nature Climate Change“. За своето проучване изследователите са симулирали океанската среда такава, каквато се очаква да бъде тя в следващите десетилетия, и са изследвали промените у рибите, живеещи в такива условия.

Новината се разгледа като добра, доколкото показва, че някои риби могат да се адаптират към вкислявнето на океаните. Това обаче не променя факта, че повишаващите се температури могат да попречат на много видове да се размножават, а повишаванетона киселинността съсипва способността на черупковите организми да изграждат своите защитни обвивки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*