Ню Йорк реши 50% от тока да идва от ВЕИ до 2030 г.

След като осъществи амбицията си да засади един милион дръвчета и се захвана с план за драстично намаляване на отпадъците, сега Ню Йорк има и ясна програма за разгръщане на възобновяемата енергия.

Енергийните регулатори в Ню Йорк гласуваха „цялостен и амбициозен“ нов „Стандарт за чиста енергия“, който изисква 50 на сто от електроенергията на щата да идва от възобновяеми източници до 2030 г.

new-york-1116321_960_720

Стандартът дефинира система от субсидии, за да се запази „финансово затруднените“ ядрени централи в северната част на щата в експлоатация. Той следва да помогне на Ню Йорк да изпълни своята цел за 2030 г. – намаляване с 40 на сто в емисиите на парникови газове спрямо нивата от 1990 г., и с 80 процента до 2050 г.

Съгласно новия стандарт, доставчиците на комунални и енергийни услуги ще са задължени, от 2017 г., да получават целеви брой ВЕИ кредити кредити всяка година. Тези кредити ще бъдат изплащани на операторите на ядрени и ВЕИ електроцентрали. Средствата ще подпомагат финансирането на нови чисти източници на енергия за електрическата мрежа.

Според офиса на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, ако ядрените централи на щата бъдат затворени рязко, въглеродните емисии на щата ще се увеличат с повече от 31 метрични тона през следващите две години. Това ще доведе до скок на разходите за здравеопазване и други обществени разходи с поне 1,4 млрд. долара.

В същото време Комисията по обществените услуги на Ню Йорк – местният енергиен регулатор – каза, че прилагането на новия стандарт ще струва на средния нюйоркчанин само 2 долара на месец.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*