Най-ефективният електромобил в света достига скандалните 1232 км/kWh

Едно малко триколесно електрическо превозно средство се е устремило смелно напред към бъдещето с жестоко ефективен електрически двигател, който процентидостига зашеметяващата ефективност от 1232 километра с един киловатчас. TUfast eLi14, създадена от екип от Техническия университет в Мюнхен, Германия, е не само първият автомобил в света, постигнал такова ниво на ефективност; с този показател той е над 200 пъти по-ефективен от средната електрическа кола на пазара. Въпреки че TUfast eLi14 не е проектиран като превозно средство за ежедневно пътуване до работното място, използваните в него технологии могат някой ден да намерят място в автомобилите за масовия пазар. А това ще доведе до един свят с много по-малко изкопаеми горива.

TUfast-eLi14-worlds-most-efficient-EV-1020x610

Ефективното малко возило първоначално било разработен преди две години, за да се състезава в Shell еко-маратон. Подобно на много експериментални превозни средства, финалът на това състезание далеч не е краят на разработването на модела – TUfast eLi14. Студентите и завършващите, които са създали електрическия автомобил – нарекли себе су си TUfast еко-отбор – продължили да работят върху малката състезателна колица. Те обновили мотора, намотките, колелата – докато не станала достатъчно ефективна, за да отбележи името си в Световните рекорди Гинес за най-ефективно електрическо превозно средство.

Тази награда колата получи на 16 юли.

TUfast eLi14 е нисък болид с място за един човек и с формата на сълза. Тъй като автомобилът е проектиран, за да постигне максимална ефективност, водачът трябва да легне, за да кара електромобила. Резултатът е супер компактно движение с минимално ветрово съпротивление. В крайна сметка возилото е постигнало ефективност на използването на енергия от 1232 километра с един киловатчас!

Снимки: TUfast

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*