Tesla изгражда електрически минибус на базата на Model X

Елон Мъск напоследък изглежда като да е дсота зает с това да работи за прехода на света към възобновяеми източници на енергия и устойчив транспорт с цел намаляване на въглерода от световната икономика. За пстигне амбицията си да промени света, Tesla ще трябва да се справи с предизвикателството на „градския транспорт с висока пътническа плътност“. В тази връзка Мъск потвърди плановете на компанията за създаване на напълно автономен електрически микробус с помощта на шасито на Model X.

tesla-minius-1020x531

В блог пост от 20 юли Мъск описва визията си за автономния електрически минибус: „С появата на автономността вероятно ще има смисъл да се свие размерът на автобусите и да се прехвърли ролята на шофьора на автобуса към тази на мениджъра на автопарка. Задръстванията ще намалеят поради повишената плътност на пътническия превоз и чрез премахване на централната пътека и поставянето на седящи места там, където в момента има входове, както и чрез напасване между ускорението и спирането на другите превозни средства, като по този начин се избягва инерционното съпротивление за изглаждане на потока на движението на традиционните тежки автобуси. Хората ще могат да пропътуват целия път към своята дестинация. Фиксирани бутони за извикване по съществуващите автобусни спирки ще обслужват хората, които не разполагат с телефони. Дизайнът предвижда да могат да се побират инвалидни колички, детски колички и велосипеди“.

Model-X-1020x610

Това описание съответства на рендер, който показва как би изглеждал минибусът, появил се наскоро в автоновинарския сайт Jalopnik. Става дума за Model X – голям кросоувър с врати тип „чайка“ за достъп до втория и третия ред седалки. Превозното средство има 90 кВтч батерия за пробег от 410 км. ка на безопасността във всяка категория.

Рендери: Jalopnik

1 коментар

 1. Здравейте, моля проверявайте си текста преди да публикувате. Има автоматични функции на различните текстови програми, които го правят вместо Вас.
  Грешки като например:
  „дсота“
  „пстигне“
  ..и това са само до средата на текста, не говоря за пунктоацията, която също куца.
  Поздрави и още повече новини в областта да виждаме :)!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*