Калифорния иска да блесне с най-голямата плаваща вятърна ферма в света

Най-голямата в света плаваща офшорна вятърна ферма трябва да заработи край бреговете на Калифорния през 2021 година. Сто плаващи турбини ще произвеждат 765 мегавата енергия, според проекта. Системата, която ще бъде реализирана от Trident Winds, ще може да захранва над 200 000 домове.

Офшорният проект Morro Bay ще бъде разположен край брега на Пт. Естеро, Estero, Калифорния, на около 50 километра навътре в морето. Плаващите платформи, които да поддържат турбините, ще бъдат закотвени на дъното. Те ще могат да се възползват от най-бързите крайбрежни ветрове в САЩ.

wind-789832_960_720

Подобни системи се сочат като по-евтини за инсталиране. В същото време количеството стомана и дължината на кабелите, необходими за свързване на ветропарковете с електро-мрежите, са доста по-високи: цената на мегават скача от 4 милиона долара на 9 милиона долара при плаващата платформа. Ако вятърният парк някога бъде изведен от експлоатация, обаче, всички материали ще могат да се върнат на брега и използват отново, вместо да бъдат оставени да паднат на морското дъно.

Засега остават без отговор само опасенията как Morro Bay ще повлияе на живота на множеството видове китове, които мигрират в района.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*