Изоставен италиански виадукт се преобразява във вертикален ваканционен комплекс

Международният конкурс Solar Park South наскоро излъчи за победител впечатляващ проект, който вдъхва нов живот на изоставената магистрала Салерно-Реджо Калабрия в Италия. Екипът, проектирал идеята, е разработил амбициозен план за повторно използване на виадукта. Така няма да се налага да се харчат пари за разрушаването му и след това за възстановяване на региона. Резултатът е поредица от вертикални ваканционни жилища, за чието създаване ще се използват съвсем малко строителни материали.

OFF-vertical_villages_for_european_snowbirds_4

Районът, заобикалящ виадукта, е спираща дъха картина – с изглед към морето, заобиколен от планини, обрасъл с див бергамот. Времето е приятно и топло, с много слънце – целогодишно.

Замислен за пенсионерите от Северна Европа, които мигрират на юг в търсене на по-хубаво време и по-лек живот, комплексът ще бъде добре оборудван с медицински центрове и множество места за отдих. Горната част на виадукта, тоест пътят, ще се превърне в пешеходна алея за спокойни разходки с разкошни гледки. По-ниските палуби ще станат пътища, които водят към съседните градове.

OFF-vertical_villages_for_european_snowbirds_1

Планът на екипа е да се отдаде почит на оригиналния виадукт, който е построен насред италианската провинция доста отдавна. Новата структура ще покрива съществуващата система от подпорни колони, като ще бъдат оформени арки. С помощта на традиционни строителни материали ще бъдат изградени жилища и търговски площи – едни върху други – под формата на конзолно окачени структури, които ще поддържат апартаменти, балкони, дори и малки голф игрища.

Близостта на комплекса с вулкана Етна означава също така, че целият комплекс ще може да се захранва геотермално. Ако проектът бъде реализиран, това ще е една успешна реализация на концепцията за повторното използване, което ще превърне старата магистрала в атрактивна дестинация за отдих.

OFF-vertical_villages_for_european_snowbirds_3 OFF-vertical_villages_for_european_snowbirds_2

Рендери: OFF Architecture

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*