Всяко изображение може да се превърне в соларна клетка

Соларни клетки могат да се произвеждат, от доста време, от евтини материали, като за направата на някои от тях се използват различни техники за печат. Органичните слънчеви клетки и фоточувствителните бои са особено подходящи като вид слънчеви клетки, лесни за „печатане”. Сега може да се окаже, че е възможно те да се отпечатват във вид на изображения и текст, които да се нравят на окото, докато произвеждат енергия.

“Ние решихме да се заемем с идеята за отпечатването на соларни клетки и да идем дори по-далеч, да видим дали тези материали могат да бъдат отпечатвани във вид на изображения или дори текст, чрез традиционните печатарски мастила,“ казва университетският преподавател Йян Халм.

27-researchersp
Експерименталните изображения, отпечатани чрез фотоволтаично мастило. Снимка: Aalto University

Когато светлината се абсорбира от обикновеното мастило, то генерира топлина. Фотоволтаичното мастило, обаче, може да превръща част от тази енергия в електричество. Колкото по-тъмен е цветът, толкова повече електроенергия се произвежда. Така е, защото човешкото око е най-чувствително към тази част от радиационния спектър, която има и най-висока енергийна плътност. Следователно най-ефективната слънчева клетка е черната. Черна като текста в книга…

От друга страна идеята за цветната, шарена слънчева клетка е да се комбинират различните свойства на светлината върху една и съща повърхност – в този случай преноса на визуална информация и графики с генерирането на ток.

“Например, монтирана на електрическото устройство с ниска консумация на енергия, този вид слънчева клетка може да бъде част от неговия визуален дизайн, но в същото време да произвежда енергия за неговите нужди“, размишлява Халм.

Предвид възможностите на мастилено-струйния печат, фотоволтаичната боя може да бъде отпечатана във форма, определена чрез предварително оформен файл с изображение, при което наситеността и прозрачността на различните части на изображението могат да се регулират прецизно.

“Соларните клетки, отпечатани на принтер, са толкова ефикасни и трайни като и слънчеви клетки, изработени по традиционния начин. Те издържат повече от хиляда часа непрекъснат светлинен и топлинен стрес, без никакви признаци на спад в производителността”, казва изследователят Гуфран Хашми.

Боята и електролитът, които се оказали най-добри за целта, са получени от изследователска група в швейцарската Федерална политехническа школа в Лозана, където д-р Хашми работи като гост-изследовател. Най-трудно беше да се намери подходящ разтворител за боята и да се определят правилните параметри на впръскване, които дават точно и еднакво качество на печат,“ казва докторантът Мерве Йозкан.

Резултатите от проучването ще открият нови възможности за развитие на декоративните продуктови и сградно-интегрирани соларни клетки. Резултатите са публикувани в най-известния журнал за енергийни изследвания, “Energy & Environmental Science”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*