Захранвани от вятъра вертикални ферми са бъдещето на устойчивото селско стопанство

Какво би станало, ако бъдещето на селското стопанство се окаже в града, а не в провинцията? Лондонското студио Rogers Stirk Harbour + Partners изследва точно тази идея с проекта си Skyfarm – кула за градско земеделие, която съчетава различни земеделски техники – от аквапоника до традиционните методи на засаждане в почва. Всичко това разчита на енергия, която кулата сама си генерира. Проектът е носител на награда от Световния архитектурен фестивал и бе похвален от журито като „цялостен, правдоподобен и красив проект”.

Skyfarm-by-Rogers-Stirk-Harbour-Partners-7-1020x610

Вдъхновен от Експо Милано 2015 и неговата тема “нахранете света“, проектът Skyfarm е разработен с идеята да помогне за решаването на световната продоволствена криза, която може да се влоши, ако традиционното производство на храни не успее да се справи с огромното нарастване на населението на света. Като алтернатива на традиционното земеделие Skyfarm предлага отглеждането на храната да става вертикално, а не хоризонтално. Така фермата може да се интегрира в градска среда с висока плътност. Многоетажната напрегната структура ще бъде изградена от бамбукова конструкция, оптимизирана за най-добро слънчево греене и най-ефективно разпределение на водата.

Skyfarm-by-Rogers-Stirk-Harbour-Partners-10-1020x610

Горните нива на мащабируемата и гъвкава структура ще са зона за развитие на различни видове селско стопанство, включително аквапонно. Там ще се отглеждат различни култури и риба в система с почти затворен цикъл. Основата на кулата може да се направи на пазар, да има ресторанти или пространство за учене, за да образова обществото за фермата. Водни резервоари и вятърни турбини върху кулата ще осигуряват енергия и вода. Структурата може да се променя за използване при различни климатични условия; в по-хладен климат, например, може да има двойна обвивка и отопление, за да се оптимизират условията на отглеждане.

“Въпреки че първоначалните разходи за Skyfarm са по-високи, отколкото за обикновена ферма от промишлен мащаб, способността й да отглежда продукти с кратък срок на годност, като ягоди, спанак и марули, при това целогодишно и в близост до пазара, без скъп превоз, я прави привлекателно, устойчиво предложение за града“, пишат архитектите.

Рендери: Rogers Stirk Harbour + Partners

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*