Сглобяем дъждовен павилион в Единбург повишава информираността за водата

Дъждовната барака от Ротердам – един сглобяем павилион – събира дъждовната вода игриво и необикновено, за да разкаже за иновативните начини, по които градовете могат да се възползват от влажното време. Проектиран от ротердамското студио DoepelStrijkers, павилионът демонстрира някои техники, които самият град Ротердам използва в собственото си управление на водите. Павилионът, който улавя дъжда в Единбург, бе изграден по повод изложението Pop-Up Cities Expo. Неговите принципи обаче могат да се използват във всеки град, за да се помогне за справянето с проблемите с водите, породени от изменението на климата.

Rotterdam-Watershed-by-DoepelStrijkers-1020x610

Павилионът се състои от 2400 “рециклирани PVC водоотвеждащи тръби”. От външната страна на структурата, подобна на навес, растения покриват половината от тръбите. Другата половина са затворени отвътре с капачки. Така дъждовната вода, събрана вътре, бавно капе през дупки в капачките и запълва едно езерце вътре в павилиона. Посетителите на павилиона могат да прескочат езерото с помощта на бетонни стъпала.

Използването на рециклирани тръби е позволило на дизайнерите да спестят пари и да наемат “хора с лоша перспектива за работа“ за изграждането на павилиона.

Според DoepelStrijkers, “Ротердам е известен със своите новаторски концепции, свързани с изменението на климата, адаптацията към тях и смекчаването на последиците. Развитието на градската среда при реализирането на максимални социални и екологични ползи е станало част от устойчивия подход за развитието на града през последното десетилетие … Павилионът илюстрира игриво как един град може да се справя и възползва от последиците от изменението на климата. “

Rotterdam-Watershed-by-DoepelStrijkers-Climate-Change-1020x610 Rotterdam-Watershed-by-DoepelStrijkers-Tunnel-1020x610 Rotterdam-Watershed-by-DoepelStrijkers-Stepping-Stones-1020x610 Rotterdam-Watershed-by-DoepelStrijkers-Rainwater-Capture-1020x610 DoepelStrijkers-Rainwater-Pavillion-Edinburgh-1020x405

Снимки: Peter van der Wal/DoepelStrijkers

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*