Центърът на Филаделфия става пешеходна зона

Все повече градове по света преобразяват градските си част и в тон с разбирането, че градът е за хората, а не за автомобилите, и дават приоритет на удобството за пешеходците. Такава се очертава и промяната в сърцето на Филаделфия. Архитектурната фирма Skidmore Owings & Merrill представи проект, който предвижда да преобрази центъра на града, заобикалящ историческата станция на улица 30.

30th-Street-Station-masterplan-by-SOM-8-1020x610

Устройственият план, замислен от SOM, предвижда красивата гарова сграда, която е и един от най-натоварените транспорти възли в региона, да запази своето архитектурно великолепие, но да се разшири, за да подобри достъпността и комфорта за пътниците – около 30 000 души – които се качват на влаковете всяка сутрин. Нови обществени площади и пешеходни елементи ще бъдат добавени постепенно, заедно с нов подземен вестибюл, свързващ гарата със системата на градското метро.

Заедно с това устройственият план, обхващащ 175 акра, предвижда свързване на центъра на града и на местния студентски град. “Чрез смелата разработка, активирането на общественото пространство и разширяването на транзитната мрежа се създава жизнеспособна среда за следващия голям квартал на Филаделфия“, казват от SOM.

30th-Street-Station-masterplan-by-SOM-7-1020x610 30th-Street-Station-masterplan-by-SOM-4-1020x610 30th-Street-Station-masterplan-by-SOM-6-1020x610 30th-Street-Station-masterplan-by-SOM-9-1020x610

Изображения: SOM

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*