Бамбуков заслон в Куала Лумпур разказва за устойчивостта на материала

Тази впечатляваща нова бамбукова площадка за игри и забавления се намира в спокойния и тих район на ботаническата градина Пердана в Куала Лумпур. Eleena Jamil Architect е създала това място за сбирки на местната общност. Нейното желание е по този начин да разкаже по-“шумно“ за свойствата на бамбука – устойчив строителен материал, който се използва рядко в съвременната малайзийска архитектура. Архитектката се се надява, че съоръжението ще стане един от стълбовете на бъдещите структури.

Bamboo-Playhouse-Kuala-Lumpur-Eleena-Jamil-Architect-Water-1020x610

Свободно стоящата постройка е отворена и се намира на края на спокойно езеро. Тя се състои от 31 идентични квадратни площадки на различни нива. Разнообразните височини на палубите създават приятна зона за гостите, както и самите високи колони в центъра на всяка секция, издигащи се нагоре от пода – като дърво – за да поддържат покрива. Висящи бамбукови дървесни къщички, наречени „кошници,“ са разхвърляни из цялата конструкция, добавяйки игрив дух в пространството в хармония с околната зеленина.

Bamboo-Playhouse-Kuala-Lumpur-Eleena-Jamil-Architect-1020x610

Вдъхновението за необикновеното игрище дошло от традиционните местни структури, известни като „вакафи“ – заслони със споделено пространство, които се изграждат с цел поддържане на общността, обичайно в малките села „кампунг“. Тези структури обикновено представляват свободно стоящи заслони, които могат да се използват от всекиго в общността като място за почивка.

Bamboo-Playhouse-Kuala-Lumpur-Eleena-Jamil-Architect-2-1020x610

Пространството приканва деца и възрастни да се съберат под сянката на навесите. Там могат да се провеждат събития, представления и изложби, създавайки атмосфера на единност на общността.

Bamboo-Playhouse-Kuala-Lumpur-Eleena-Jamil-Architect-Exterior-1020x610  Bamboo-Playhouse-Kuala-Lumpur-Eleena-Jamil-Architect-Family-1020x610

Снимки: Marc Tey Photography

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*