
Повечето градски центрове имат лошата слава на мръсни места, които консумират много енергия. Ала градовете на бъдещето биха могли да са много по-различни. Винсент Калебо наскоро представи проекта си за една „утопична“ самоподдържаща се градска зеледелска градина, в която се отглежда органична храна, но също така и се произвежда енергия – повече енергия, отколкото изразходва самата система, която е със затворен циъл. Предложението е адресирано до новия град в Индия – Джайпе. Този нов еко-квартал за градско земеделие и възобновяема енергия, наречен Hyperions, предполага вкарването на кула с буйни земеделски градини насред квартал, пословично известен с господството на бетон и мръсен въздух.
Създаден в сътрудничество с агроеколозите от Amlankusum, проектът Hyperions е създаден за постигането на две основни цели: енергийна децентрализация и хранителна деиндустриализация. Резултатът съчетава градско земеделие, био-материали, както и гъсто населена зона със смесено предназначение, която е изцяло самодостатъчна.
Проектът се състои от шест 36-етажни кули, свързани помежду си. Те са изградени от крос-ламинирана дървесина, устойчиво добита, доставена от местния пазар – горите около Делхи. Подсилени със стомана, кулите от дървен материал седят върху подструктура от стомана и бетон, която да гарантира земетръсна устойчивост на конструкцията. Целият комплекс се възползва от “топлинната инерция” на земята за стабилно отопление и охлаждане с природни ресурси.
Проектът има за цел да постигне абсолютно нулев екологичен отпечатък. Затова предвижда система за рециклиране, която се грижи за третирането на сивата вода, черната вода и хранителните отпадъци – локално. Енергията за сградите следва да се генерира чрез вятърни турбини и фотоволтаични системи.
Покрита с биоклиматичната куполна парникова конструкция и облечена в слънчеви панели, всяка кула следва да помещава смесица от различни програми, включително бизнес-инкубатори и зони за съвместна работа, както и студентски общежития и по-големи апартаменти. Дневните зони са интегрирани с пространствата за отглеждане на храна. За тях архитектите казват, че са в състояние да осигряват до 20 килограма органични плодове и зеленчуци на квадратен метър.
Органични аквапонно и традиционни земеделски техники ще се съчетават в съвършен баланс. Втората група ще разчита на здрави и плодородни почви чрез използване на компост, разнообразни растителни култури и минимална обработка на земята. Много от културите ще бъдат самовъзпроизвеждащи се и ендемични.
Кулите ще имат място и за отглеждане на добитък, както и за фито-пречистващи езера и лагуни. Дъждовната вода ще се събира за напояване.
“Ние твърдим, че преминаването на селското стопанство в световен мащаб към органични техники и преходът на строителството към био-методи може да намали CO2 емисиите в глобален мащаб с около 40% до 2030 г.,” пишат дизайнерите.
Рендери: Vincent Callebaut
Напиши коментар