Калифорния налага нулевоемисийните коли с нов закон

Калифорнийски депутат е подготвил законопроект, изискващ 15 на сто от всички автомобили, продавани в щата, да са нулевоемиеийни. Това трябва да стане до 2025 г.

Есен Бърк – авторката на проекта – казва, че подобно законодателство е необходимо, за да се гарантира, че текущата цел за нулевоемисиен транспорт в Калифорния може да бъде постигната чрез промяна на автопарка, тоест „с реални средства”, а не само с т. нар. „кредити“ за чисти автомобили.

electric-car-plug-nissan-leaf

“Губернаторът Джери Браун е поставил амбициозната цел да имаме 1,5 милиона електрически превозни средства до 2025 г., но ако не се предприемат действия, щатът няма да може скоро да се доближи до постигането на тази цел”, казва Бърк. “Ето защо ние трябва да реформираме правилата: да се изисква 15 на сто от всички автомобили, продавани в Калифорния, да са нмулевоемисийни – до 2025 г. Това е мярка за чисти автомобили, а не за кредити”, каза тя в изявление за Ройтерс.

Местната автомобилна администрация от години провежда програма за нулево-емисийни превозни средства. Досега тя е помогнала на щата да постигне ниво от около 200 000 нулевоеимисийни превозни средства на пътя. Ала сложна система от кредити за чисти автомобили, предназначена да даде гъвкавост на автомобилните производители при постигането на целта, е довела до пренасищане на пазара с кредити, според експерти. Реално само 4% от колите, които се продават в Калифорния, са нулевоемисийни превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*