3D принтер създава домове от кал

Ако някога сте си мислели, че домовете на бъдещето ще се отпечатват на 3D принтер, познали сте. Само че те изглежда ще се „отпечатват“ не от някакъв високотехнологичен материал, а от най-естествения и най-достъпен ресурс на земята – самата земя.

wasp-delta-3d-printer-mud-house-5-1020x610

Проектът WASP разкри най-големие „делта” 3D принтер, който може да строи къщи в пълен размер – от кал и глина – при това при почти нулеви разходи. Масивният BigDelta принтер е с височина 12 метра. Наскоро той завърши изграждането на си къща на стойност от 48 евро.

wasp-delta-3d-printer-mud-house-4-1020x610

Италианската новатор Масимо Морети стартира проекта WASP с цел да “създаде средства за достъпна изработка на домове, както и да осигури тези средства на жителите на бедните области по света“.

Достъпните жилища, които се правят по проекта WASP, съчетават 3D печат с биомимикрия, черпейки вдъхновение от начина на живот на осите-цапачи. Те изграждат своя дом от един най-старите строителни материали на света: калта. Изборът на глина и за материал за работа на принтера е съвсем съзнателен избор. Въпреки, че много 3D принтери използват цимент, Морети е предпочел земята заради ниския отпечатък върху околната среда при този тип строителство, заради достъпността й по целия свят и заради естествените й изолационни свойства. Въз основа на предишните прототипи сга принтерът е готов да строи къщи в пълен размер чрез използването на софтуер с отворен код – от смес от кал, глина и растителни влакна за подсилване.

wasp-delta-3d-printer-mud-house-6-1020x610

WASP измина впечатляващо дълъг път за един доста кратък период от време, особено като се има предвид, че дружеството не получава външно финансиране. Те разкриха своя първи прототип миналата година – принтер с височина 4 метра – а ето, че сега е готов и първият им пълнофункционален модел. Първият 3D-отпечатан дом е почти завършена. Принтерът изгражда дебели стени със скорост 60 см до 1 метър на ден.

“Когато подновим работата, ще издигнем стената до 4 метра, а след това ще създадем вратата и ще изградим покрива”, казва Морети. „В бъдеще ще тестваме нови материали и ще продължим изследванията върху работата с почва и слама”.

BigDelta-3D-printer-by-WASP-4-1020x610 wasp-delta-3d-printer-mud-house-7-1020x610 wasp-delta-3d-printer-mud-house-2-1020x610

Снимки: WASP

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*