Нов метод за увеличаване на растителната продукция не разчита на ГМО или пестициди

Нов метод за третирне на памучните семена с полезни микроби, които живеят вътре в растенията, може да помогне на посевните култури да виреят по-добре в сухи условия.

Подхранен с микроби памук, първият продукт от младата Indigo Agriculture, вече расте върху 50 000 акра земя, разпределени в рамките на пет различни щата в южната част на САЩ. Шефът на стартиращата фирма Дейвид Пери казва, че третирането по този метод величава добивите толкова, колкото и напояването.

cotton-capsule-293644_960_720

Много експерти твърдят, че глобалната селскостопанска производителност не се увеличава достатъчно бързо, за да се справи с нарастването на населението по света и съответно глобалното търсене на храна. Интензивната конкуренция за земята и нуждата от намаляване на химическите торове и пестицидите мотивират технолозите да търсят нови начини за увеличаване на добивите. Добавянето на полезните микроби в култури може да бъде ефективна и в същото време съвсем приемлива алтернатива на генното инженерство.

Третирането на семената с полезни микроби е част от нововъзникващия клас селскостопански технологии, известни като “биологични продукти”. Така нареченият микробиом – общността от бактерии и гъбички, които живеят в почвата около корените, по повърхността на растението, както и вътре в растителната тъкан – допринася за здравето и растежа на растението. Идеята е, че чрез изолиране на тези добри бактерии и гъбички и добавянето им към семената може да се стимулира растежът на културите и да се насърчат добивите по един здравословен и безопасен начин.

Земеделските компании по света работят усилено по създаването на микробни продукти. В повечето случаи обаче става дума за организмите, които живеят в почвата. Фокусът на Indigo в върху така наречените ендофити – бактерии и гъбички, които всъщност живеят в растителната тъкан. Изследователите проучват взаимодействията между тези микроби и техните растителни „домакини“ от няколко десетилетия, но едва сега разбират как биха могли да прилагат това, което са научили, според Бетси Арнолд, професор по растителни науки, екология и еволюционна биология в Университета на Аризона, академичен сътрудник на Indigo.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*