MPavilion ще е най-голямата бамбукова конструкция, изградена някога в Австралия

Индийският архитект Биджой Джейн от Studio Mumbai разкри плановете си за създаването на най-голямата бамбукова конструкция, която ще бъде изградена някога в Австралия. Отчасти изкуство и отчасти архитектура, MPavilion ще бъде домакин на серия от дизайнерски дискусии и арт-изпълнения. Той ще престои няколко месеца като инсталация в историческата градина Кралица Виктория в Мелбърн. Джейн ще вложи в проекта страстта си към „ръчно изработената архитектура“: павилионът ще бъде изграден с помощта на традиционни строителни техники и материали с произход от Индия и Австралия.

MPavilion-Studio-Mumbai-1020x610

С площ от 282 квадратни метра MPavilion 2016 ще има непринуден чар благодарение на използването на естествени материали. Покривът и навесът ще бъдат направени от традиционни панели “карви“, направени от смесица от кравешка тор и земя, поддържани от 2,4-метрова колонада от бамбукови пръти. Структурата ще бъде варосана. 12-метрова „тация“ – вид декоративна кула, използвана в индийските церемонии – ще допълва структурата и ще може да се види през наблюдателница в окачения таван.

MPavilion-by-Bijoy-Jain-7-1020x610

MPavilion-by-Bijoy-Jain-10-1020x610

“Исках да създам пространство, което да свързва цялата култура на тази земя. Кулата, или “тация“, е въображаема сграда, която достига дълбоко сред звездите, така че сякаш е от друг свят, и чрез нея могат да се видят звездите, небето, цели други измерения”, разказва Джейн. “Искам MPavilion да бъде осигурява творческо пространство, което „спира” посетителите между земята и небето”.

MPavilion-by-Bijoy-Jain-1-1020x610

Инженери от Arup и индийската Kane Construction ще помогнат на Studio Mumbai в проектирането и строителството. MPavilion ще служи като културен център за серия от безплатни лекции в градините Кралица Виктория от октомври до февруари. След това ще бъде преместен в своя постоянен дом в Мелбърн.

MPavilion-Studio-Mumbai-lead-1020x530   MPavilion-by-Bijoy-Jain-9-1020x610

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*