Морският лед на Антарктика може рязко да намалее с 58%

Морският лед около Антарктика се е свил рязко и значително по време на екстремно топъл период на Земята период преди повече от 100 000 години. Това показва, че изменението на климата, породено от човешката дейност, би могло да предизвика рязко отдръпване на ледовете. Данните идват от нов научен доклад, публикуван в последните дни.

Рязкото и значително размразяване би довело до увеличаване на на обхвата на плаващите ледове из в океана в района около замръзналия континент.

icebergs-337609_960_720

Зимният морски лед около Антарктика се е свил с цели 65 процента по време на естествения топъл период между ледниковите периоди преди около 128 хиляди години, когато температурите са били малко по-високи, отколкото са сега, според публикацията в списание Nature Communications.

Заключенията се основават на анализ на ледени ядра, сондирани от дълбините на Антарктическия леден слой. Химическият анализ на снега показва колко далеч е бил той от океана, преди да се приземи и се пресова, за да стане лед.

Древното свиване на ледовете е помогнало на комисия от експерти по климата към ООН да прогнозира, че глобалното затопляне ще доведе до 58 процента „отстъпление“ на антарктическия морски лед докъм 2200 година, посочва британският научен екип, изготвил доклада.

Водещият автор Макс Холоуей от британската Антарктическа изследователска служба коментира пред медиите, че древното свиване на морския лед може да е предшествало мащабен срив на ледената покривка в западната част на Антарктика, довел до повишаване на морското равнище.

През 2014 г. друго изследване предположи, че някои ледници в Западна Антарктида вече са започнали необратим процес на размразяване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*