Местна общност в Аляска ще гласуват дали да мигрира поради изменението на климата

Малкото село Шишмареф в Западна Аляска тези дни ще проведе един необичаен вот: хората ще решават дали искат да останат там, където са живели в продължение на поколения, или да се преместят в опит да избягат от последиците от изменението на климата. За жителите на островното селце е все по-трудно и по-трудно да ловуват и да намират храна, както и да удържат надигащия се океан да не залее домовете им.

Шишмареф в Аляска, CC BY 2.0
Шишмареф в Аляска, CC BY 2.0

С годините жителите на Шишмареф забелязват, че месеците на топло време в тяхното селце на Чукотско море стават все по-дълги. Това пречи на трехните традиционни методи за набавяне на храна – лов на тюлени и риболов. По-дългите периоди от време, преди морето да формира ледовете си, също така означава по-тежък корабен трафик. Това води до увеличаване на замърсяването и намаляване на количеството на морския живот в района. Местните хора се тревожат заради по-високите температури и поради друг фактор – районът им става все по-уютен за инвазивни растителни видове и вреден цъфтеж на водораслите.

650-те души, живеещи в Шишмареф, ще гласуват за това дали да мигрират, или да останат. Дори и ако общността реши да се вдигне и да се премести, очакваните средства за такова начинание възлизат на около 200 млн. долара. Исав Синнок, 18-годишен активист срещу изменението на климата от селото, планира да се кандидатира за кмет, за да помогне с набирането на безвъзмездни средства за преместването на общността на континента, когато му дойде времето. „Това, което е специалното на Шишмареф, е че всички ние сме едно семейство“, казва младежът. Преместването на общността ще бъде едно предизвикателство за намиране на ново пространство, което да подслони такова едно голямо семейство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*