Слънцето е топ възобновяем източник в Украйна

Общият капацитет на инсталациите за възобновяема енергия в Украйна в средата на годината достигна 1028 MW. От този обем най-голям дял имат слънчевите и фотоволтаичните централи.

Преди около година украинското правителство установи нови правила за компенсация чрез преференциални тарифи за изкупуване на зелената енергия. В началото на 2016 г. кабинетът одобри новите преференциални тарифи и за домашни системи. Това, изглежда, е дало нов тласък на украинския пазар на възобновяема енергия.

PV_Pixabay

„След създаването на новата тарифа преди година станахме свидетели на началото на ренесанс в украинския сектора на възобновяемите енергийни източници,“ коментира Виталий Давий, главен изпълнителен директор на Иновативен бизнес център (IBCentre) – организатор на изложението SEF-2016. „Днес ние ясно виждаме интерес от страна на нови инвеститори от САЩ, от някои европейски страни и особено от Турция“, добави той.

През първите шест месеца на 2016 г. 14 инсталации за възобновяема енергия с обща номинална мощност 39 MW бяха включени към мрежата в Украйна. Те представляват инвестиция в размер на над 42 милиона евро.

12 от 14-те новоразработени проекта са слънчеви централи с общ капацитет от 37 MW. Останалите два са за биогорива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*