2017 г. вероятно ще донесе облекчение на Земята от изгарящите жеги

Земята вероятно ще се радва на известно облекчение по отношение на глобалните температури през 2017 г., след рекордно високите температури, които навярно ще бележат 2016 г. Като най-горещата в историята на планетата.

Юли е най-горещият месец, откакто се водят метеорологични наблюдения. Това е резултат от глобланото затопляне, породено от емисиите на парникови газове. НАСА тази седмица прогнозира, че с 99% сигурност настоящата година ще се затвърди като най-топлата година в историята.

climate-change

Предстоящата „почивка“ обаче означава, че нов годишен рекорд е малко вероятен през 2017 г.

„Следващата година вероятно ще бъде по-хладна от 2016 г.“, каза Фил Джоунс от отдела за изследване на климата при Биратнския университет на Източна Англия.

„Ако 2017 е по-хладна, вероятно някои климатични скептици ще яхнат веднага тази информация“, заяви Жан-Ноел Тепо, ръководител на службата за изследване на климатичните промени „Коперник“ при Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози.

„Дългосрочната тенденция е към затопляне, но има и известна естествена променливост, така че са налице покачвания и спадове. Научната общност ще трябва отново да обясни какво се случва,“ каза той пред Ройтерс. „Едно нещо, за което научната общност трябва да подходи внимателно, е да говори за това, че тук не става дума за събитие от типа „застой в глобалното затопляне“, каза Глен Питърс от Центъра за международни климатични и енергийни изследвания в Осло.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*