Harley-Davidson плаща $12 милиона глоба заради вредни емисии на мотори

Harley-Davidson се съгласи да плати 12 милиона долара глоба и да спре продажбата на незаконни устройства, които карат мотоциклетите на компанията да отделят прекалено много вредни емисии. Това съобщи амариканското министерство на правосъдието.

Споразумението е свързано с обвинението на правителството на САЩ, че Harley е продала около 340 000 броя „супер тунери“. Това са устройства, които позволяват на мотоциклетите от 2008 г. насам да замърсяват въздуха при нива, по-високи от това, което се допуска от Агенцията за защита на околната среда на САЩ. Тунерите увеличават мощността и производителността, но също така и повишават обема на емисиите на въглеводороди и азотни оксиди.

motorcycle-1399070_960_720

Harley не призна отговорност и съобщи в изявление, че не е съгласна с позицията на правителството. Според фирмата, „тунерите“ са проектирани и се продават за използване „само и единствено при състезания“. По данни на еко-агенцията обаче по-голямата част от тези тунери са били използвани по обществените пътища. Според правителството, продажбата на такива „коригиращи устройства“ нарушава федералния закон за чистотата на атмосферния въздух.

Споразумението изисква от Harley да спре продажбата на „супер тунери“ от 23 август. Компанията ще е задължена да проведе „обратно изкупуване“ на вече продадените устройства. Тя ще трябва и да ги унищожи. Наред с това Harley ще бъде задължена да отказва гаранционни претенции, ако собствениците продължават да използват нелегалните устройства.

Дилърите на компанията не са част от договорката, но „ако те продават коригиращи устройства самостоятелно…, след това могат да бъдат разследвани“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*