През 2085 г. повечето градове ще са твърде знойни, за да са домакин на Олимпиада

След 70 години повечето градове в Северното полукълбо ще бъдат негодни да бъдат домакини на летните олимпийски игри. Това ще е резултатът от повишаващите се температури, свързани с изменението на климата. Констатациите бяха публикувани във водещи медицински списания тази седмица.

„Нашето изследване с помощта на проекции за изменението на климата показва, че в края на века ще има много малко градове, които ще бъдат в състояние да проведат летни Олимпийски игри – такива, каквито ги познаваме днес,“ каза Джон Балмс, професор по обществена безопасност в Университета на Калифорния, Бъркли, който е съавтор на изследването.

portland-843606_960_720

Изводите, които първоначално бяха оповестени в „The Lancet“, показват, че през 2085 година само осем града от северното полукълбо – които са извън Западна Европа – вероятно ще са достатъчно хладни, за да бъдат домакин на летните Олимпиади.

Изследователите са използвали метод за прогнозиране, при който се анализират тенденциите по отношение температура, влажност на въздуха, слънчева радиация и вятър. Излсдователите специално са се фокусирали върху Северното полукълбо, което дом на 90 процента от населението на света. Те са разглеждали само градовете с над 600 000 жители – размер, считан за базов за домакинство на Игрите.

Учените са стъпили на разбирането, че всеки град с повече от 10 процента шанс да му се наложи да отмени маратона заради температури над 26 градуса по Целзий, не би бил подходящо място за Олимпиада.

Според климатичните модели, анализирани от учените, през 2085 година нито един от градовете, които се сътезаваха за домакиноството на летните Олимпийски игри през 2020 г. или 2024 г. – това са Истанбул, Мадрид, Рим, Париж и Будапеща – не би бил годен да е домакин на Олимпиада.

Токио, домакин на игрите за 2020 г., също ще бъде твърде горещ през 2085 г., за да се гарантира безопасността на спортистите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*