Roborace – автономен състезателен електромобил като никой друг

Roborace е звяр, който буквално прилича на суперавтомобилите от научно-фантастичните филми. Демонстриран за първи път през март тази година, автономният състезателен електромобил вече не е концептуален модел, а почти финализирана версия. Превозното средство е изработено от фирма на име Kinetik, известена още като активен участник в разработването на няколко електрически превозни средссва заедно с лондонската Charge.

Графика: Даниел Саймън / Roborace Ltd.
Графика: Даниел Саймън / Roborace Ltd.

Визуално вдъхновение

Kinetik е поискала от художника Даниел Саймън да отговаря за дизайна на състезателния автомобил. Планът бил за създаването на супер динамичен състезателен автомобил, който да е още по-добър резултат от това, което беше показано за първи път през март миналата година. „Променихме всеки детайл по повърхността на Robocar за допълнително повишаване на производителността, но запазихме емблематичния характер на оригиналната концепция“, заяви Даниел Саймън.

Автономност посредством стандартна технология

Многобройни лидарни и радарни сензори в суперавтомобила ще бъдат стратегически поставени отпред, отзад и отстрани на превозното средство. Също така в нея ще има интегрирани сензори за навигационна система. Засега не е ясно коя точно от сателитните мрежи ще ползва возилото.

Суперкомпютърната Nvidia Drive PX 2 ще бъде мозъкът на супер колата. Товеа е изчислителен звяр, който използва 12 процесорни ядра, за да прави 24 трилиона операции в секунда. Логично превозното средство ще има свой собствен специален модел на охлаждане, за да се гарантира пълнта му ефективност.

Графика: Даниел Саймън / Roborace Ltd.
Графика: Даниел Саймън / Roborace Ltd.

Готов за Формула E

За автономния супер-електромобил се знае, че ще има готовност да се държи като возило за електрическата версия на състезанието „Формула“. Засега от компанията са лаконични относно участието, но загатват, че имат готовност за „шоу“, което да демонстрира „разтърсващите и иновативни нови формати, които показват възможностите за сигурност и способностите за екстремно каране“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*