Безпилотни автобуси тръгват по улиците на Хелзинки

Сърцето на Финландия – Хелзинки – вече тества първата си партида от изцяло автономни, безпилотни автобуси, които ще се смесят с ежедневния градски трафик. Автобусът EZ10 и по-ран е транспортирал финландци, но само по отделна лента – заради „непредсказуемия“ характер на градските пътища. Новата, смела стъпка би трябвало да приближи света още една идея по-близо до налагането на безпилотен градски транспорт навсякъде.

EZ10-Self-Driving-Bus-Helsinki-1020x546

„Това всъщност е наистина голяма работа точно сега,“ казва Хари Сантамала, ръкводител на проекта. „Има не повече от шепа подобни тестове с уличния трафик, които се провеждат по света“.

EZ10, който е произведен от EasyMile, ще тръгне по реалните пътища благодарение на „хлабавите“ правила на Финландия за автомобили, които се карат от истински, живи хора. CNET съобщава, че този конкретен тест ще приключи в средата на септември.

EZ10 успешно доказа, че може да превозва хора до техните жилища в град Вантаа миналата година. Все пак тогава автобусът се движеше отделно от останалите участници в движението. Във видеоклиповете от експеримента могат да се видят изумените пътници, които коментират какво е усещането да те вози шофьор-машина, макар и с безопасните 10 км/ч.
Изображения: YouTube (екран)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*