Uber пуска безпилотни коли в Питсбърг този месец

Без да вдига много шум, Uber тихичко работи по изследване и разработване на свои собствени безпилотни коли. Първите герои от техния „безпилотен“ автопарк ще тръгнат по улиците на Питсбърг преди края на този месец, според нов анонс. Bloomberg разкри вълнуващата новина, подкрепена от интервю с Джон Барес, който оглавява проекта за автономната кола в Uber чрез нейната дъщерна компания Advanced Technologies Center. Целта на компанията е в крайна сметка да замени своите водачи-човеци с шофьори-машини, а пътниците да могат да извикват колите чрез смартфон-приложение.

Uber-self-driving-Volvo-XC90-modified-SUV-1020x610

Миналата пролет жителите на Питсбърг за първи път забелязаха безпилотните коли на Uber из града. След известно мълчание компанията най-накрая потвърди своя проект за автономни автомобили.

По-късно този месец автономните коли на Uber ще тръгнат по пътищата, като на мястото на човека-водач все пак ще има реален шофьор – и за безопасност, и заради правните разпоредби. Пътниците ще могат да използват своите смартфони, за да си повикат кола, както винаги, без да знаят дали ще се качат в някоя от новите, безпилотни коли. Въпреки че Google, Tesla, Ford и други компании упорито тестват автономни автомобили на пътя, това изглежда ще е първият път, когато някоя компания е поканила обществеността да участва в процеса й на тестване.

За момента не е ясно откъде Uber ще вземе автономните коли. Може би фирмата ще ги купи или наеме от някой от големите производители, но засега не се знае нищ опо този въпрос.

Изображения: Uber

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*