Германия изгражда най-големия пасивен жилищен комплекс

В Германия започна строежът на най-големия пасивен жилищен комплекс в света. Захранван със слънчева енергия, комплексът Heidelberg е проектиран от Frey Architekten и ще се състои от 162 жилища. Те ще имат множество устойчиви характеристики, включително покривни и вертикални градини.

Heidelberg-Village-Passive-Housing-Complex-1020x605

Основателят на Frey Architekten Волфганг Фрей е проектирал комплекса така, че най-ралични хора да биха могли да живеят в имота. Има разнообразие от апартаменти – от такива с една спалня до такива, които могат да помещават семейства с по чеири или пет души.

Всеки апартамент ще има балкон. Слънчева енергия и модерни вентилационни системи ще позволят на комплекса да бъдат енергийно ефективен. Вертикалните градини и покривните градини ще добавят красота, чист въздух и изолационни свойства. Според уебсайта на комплекса, дори на „цветовете на стените“ ще правят сградата устойчива чрез окисление на парниковите газове – азотните оксиди – до преобразуването им „в безвредни нитрати“.

Heidelberg-Village-by-Frey-Architekten-1020x605

Комплексът Heidelberg се строи според „принципа на петте пръста“ на Фрей, който разглежда устойчивостта холистично. Това включва „екология, достъпност, интеграция, иновации и рентабилност“, които са неразривно свързани. Крайната цел е „изграждането на домашна обстановка, която да е дълготрайна за цял живот“, според Frey Architekten. Комплексът Heidelberg вероятно ще бъде завършен през 2017 г..

Архитектите обявиха и плановете си да предоставят на строителните работници и на бъдещите обитатели храна по специална програма за обяд, чиято цел е запознаване и свързване на хората, които ще живеят в комплекса, с тези, които са построили домовете им. Чрез запознаването на тези две групи хора, които иначе никога не биха се срещнали, архитектите се надяват да породят дълбоко чувство на общност и принадлежност.

„Нашата идея е да се изгради силна идентичност в общността. За целта ще поканим бъдещите жители на комплекса на седмичен обяд задно с „хората, които стоят зад кулисите“, казва основателят на Frey Architekten Волфганг Фрей.

Heidelberg-Village-Passive-Housing-Complex-Full-Width-1020x391

Рендери: Frey Architekten

1 коментар

  1. Браво на германците! Още веднъж доказват че използват мозъците си праволинейно – за доброто на хората и за екологичното бъдеще на Планетата! Поздравления! ?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*