„Арктическа спирала на смъртта“ ще ускорява глобалното затопляне

Ужасяващо зловещата фраза „Арктическа спирала на смъртта“ се отнася до една графика, който описва непрекъснатия процес на топенето на лета в Северния полярен кръг през последните 30 години. Климатолозите неколкократно предупреждават, че „Арктическата спирала на смъртта“ е като „канарче в рудник“ и че емисиите на парникови газове трябва да бъдат спрени, за да се прекрати пълно унищожение. С течение на времето и покачването на глобалните температури обаче все повече природозащитници предупреждават, че точката, от която няма връщане назад, е точно пред нас. В наскорошна публикация в изданието Guardian редакторът Джон Вайдал представи наскоро новата книга на Питър Вадамс, професор от Кеймбиж, посветил живота си на ледените светове и на въпроса защо е крайно време да се вслушаме в предупрежденията.

iceberg-554087_1280

Вадамс, Шотландския институт за полярни изследвания, прогнозира, че Северният полюс може да се окаже без ледове само след няколко десетилетия, а не – както често се твърди, към края на века. Стопяването на „летните“ ледове в Арктика ще отключи опасна Арктическа „спрала на смъртта“, предупреждава Вадал пред Guardian.

Налице е ясна връзка между арктическите условия и последиците от изменението на климата на планетата. Септември без ледове означава повече освобождаване на метан в атмосферата, обяснява Вадал. Когато периодите без лед в Акртика се удължат на четири или пет месеца, допълнителните емисии на парникови газове ще отведат планетата „отвъд точката, от която няма връщане назад“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*