Достъпна „биопяна“ може да революционализира пречистването на вода

Какво се случва, когато се вгради графен в „целулоза, произведена от бактерии“? Може да се добие „биопяна“ – нещо, което е в състояние да направи революция в начина, по който хората в развиващите се страни пречистват водата. Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, които са разработили въпросната „биопяна“, публикуваха своите констатации в списанието Advanced Materials по-рано този месец.

Biofoam-1020x610

Изглежда са малко нещата, които графенът не може да прави. Изследователите са използвали неговата способност да поема светлина, за да проектират евтина, лека „биопяна“, която от мръсна вода прави чиста, питейна вода чрез изпаряване. Работейки с колега от изследователската лаборатория при ВВС, седмина учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис са направили въпросната „двуслойна биопяна“.

„Биопяната“ се състои от два слоя наноцелулоза. Бактериите участват в създаването и на двата пласта: долният от тях се състои изцяло от целулоза изградена от бактериите, докато горният слой е наноцелулоза, в кято е вграден графенов оксид. Долният слой действа подобно на гъба, дърпайки водата нагоре в „биопяната“. Когато водата достигне слоя с оксида, топлината, генерирана от графена, се изпарява веднага. Получената прясна вода „мож лесно да бъде събрана“ и да се пие, според университета.

„Ние се надяваме, че за страните, в които има достатъчно слънчева светлина, като Индия, човекби могъл да вземе каквато и да е мръсна вода, тя да се изпари с помощта на нашия материал, и човекът да добие прясна вода“,“ казва професорът по материалознание и инженерна механика Сикант Сингаманени от университета.

Тъй като направата на биопяната не е скъпа, учените смятат, че тяхната визия за пречистването на водата в развиващите се страни може лесно да се превърне в реалност. „Целулозата може да се поизвежда в огромни машаби, а графеновият оксид е изключително евтин – хората могат да произвеждат тонове, наистина тонове от него“, казва Сингаманени.

Снимка: Вашингтонски университет в Сейнт Луис 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*