Биоразградими опаковки на млечна основа могат да заменят сегашните найлони

Изследователи от щатското Министерство на земеделието може би са намерили решение на въроса з вездесъщите полиетиелнови опаковки, които замърсяват околната среда: филм на млечна основа, за който е доказално, че е до 500 пъти по-добър от конвенционалните пластмасови фолиа от гледна точка на запазването на храните, опаковани вътре. Този вид опаковки отлично предпазват от контакт с околния кислород. Освен това те са „произведени от мляко, затова са биоразградими, устойчиви и годни за консумация“. Еинствените, които няма да са доволни от употребата им, навярно ще са тези с непоносимост към казеин.

cheese-76550_960_720

Според Американското химично общество, този вид опаковъчен филм на база казеин, образува стегната мрежа (в сравнение с други биоразградими филми), когато се полимеризира. Това може да осигури по-дълъг срок на годност на храните, опаковани в нея. На свой ред това би означавало да се намали разхищението на храна.

Учените, разработили опаковъчното фолио, започнали с филм на база казеин, но установили, че той „относително трудно се справят“ и се разтваря във вода твърде бързо. Добавянето на цитрусов пектин в казеина, наред с някои други подобрения, довело до образуването на по-издръжлив материал. Той е по-малко чувствителен към влага и високи температури. За него учените казват, че е ядлив, но „“не е много вкусен“. Все пак и други добавки като витамини, аромати, пробиотици и други съставки могат да бъдат включени в материала в бъдеще.

Новият филм може да се прилага и като спрей за вътрешните обвивки на други опаковъчни материали за храна, като например кутии за пица или зърнени храни. Така той ще служи като безопасна алтернатива на перфлуорираните покрития.

Друго потенциално приложение на новия материал може да бъде използването му за някои храни, като например зърнени култури, които често се предлагат с леко захарно, за да не разкашкват при сипване в мляко.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*