Най-мръсният град в Америка през 1969 г. днес е един от най-зелените

Един от най-мръсните градове в Америка напълно е променил своето „наследство“ за поколенията и днес е един от най-зелените в САЩ. През последните няколко десетилетия Чатануга в Тенеси се е превърнал от град, задушаващ се от смога, в една от най-екологичните общности в страната. Пионер в зелената градска политика, градската управа на Чатануга е въвела серия от смели мерки за устойчиво развитие, благодарение на които гражданите днес могат се възползват от предимствата на чиста околна среда и авангардни чисти технологии.

chatanooga

Чатануга започва сегашния си зелен ренесанс още в началото на века. През 1969 г. Американската агенция за околната среда обявява Чатануга за най-мръсния град в Съединените щати. Това става след идентифицирането на високи нива на озон, фини прахови частици и други токсични вещества във въздуха. Това кара хората да посиат промяна. „Имаше огромен натиск да преобразим града“, разказва Андрю Грифин Фрай, инженер в Тенеси Вали. Първата голяма стъпка към един по-добър град идва през 1992 г. с въвеждането на безплатни, изцяло електрически автобуси в централната част на града. Електрически транспорт сега обслужва 1 000 000 пътници годишно и е помогнал да се намалят задръстванията и замърсяването на въздуха в района.

През 2012 г. в града започва да действа система за споделени велосипеди. Днес тя има 300 велосипеда и 33 станции. Други градове, включително и „велосипедният рай“ Портланд в Орегон, консултират Чатануга за създаването на собствената й система за споделени велосипеди.

Най-новото начинание на градската управа е бъдещата програма за сподлени електрически коли, която всеки момент ще заработи. За начало тя ще включва 20 електромобила до края на лятото. Тези електрически автомобили ще се захранват от три станции за зареждане със слънчева енергия.

За борба със замърсяването на въздуха градът е извел от експлоатация местните въглищни електроцентрали.

През 2014 г. Чатануга е признат за един от 15-те най-добри градове от гледна точка на подобряването на качеството на въздуха. Чистият въздух допълва природната красота на хълмове, живописни долини и планински региони.

Други градове по света могат да научат много от добре свършената работа на Чатануга за изграждането на по-устойчива, здравословна градска среда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*