Соларен хотел ще спира разпространението на пустинята Гоби

Захранван със слънчева и вятърна енергия хотел насред пустинята Гоби ще използва пустинните ветрища и слънчевия пек, за да произвежда енергия и да забавя обезлесяването. Това предложение на Марго Красойевич е свързано с изграждането на нещо като подземен трезор за семена, който ще има за задача да подпомага покълването на растенията и да черпи енергия от вятъра, за да произвежда чиста енергия.

Sandstorm-turbine-inverted-greenhouse-by-Margot-Krasojevic-6-1020x610

Футуристичната структура също така ще осигурява и жилища за настаняване. Тя ще включва въртящ се клъстер от фотоволтаични соларни клетки, както и “холографски” филтри, които да пращат светлината в подземните парници за отглеждането на растенията и защита срещу суровия пустинен климат.

Опустиняването и пясъчните бури са тема на изследвания от много години. Проблемът кара дизайнери и учени по целия свят да се опитват да намерят трайно решение.

Предложението на Красойевич е свързано с изграждането на нещо като подземен трезор за семена, който да подпомогне покълването на растенията. След това те ще се засаждат, за да може залесяването да спре разрастването на пустинята.

Странният „хотел“ ще може и да впряга вятърната енергия за производство на чиста енергия. “Тази подземна шахта ще действа като обърнат парник, който така ще е в състояние и да произвежда храна”.

Слънчеви панели, разположени в ротационен модул, ще се комбинират с вятърните турбини, а висока кула ще разпилява семена из пустошта.

Sandstorm-turbine-inverted-greenhouse-by-Margot-Krasojevic-14-1020x610 Sandstorm-turbine-inverted-greenhouse-by-Margot-Krasojevic-13-1020x610 Sandstorm-turbine-inverted-greenhouse-by-Margot-Krasojevic-12-1020x610 Sandstorm-turbine-inverted-greenhouse-by-Margot-Krasojevic-7-1020x610 Sandstorm-turbine-inverted-greenhouse-by-Margot-Krasojevic-4-1020x610 Sandstorm-turbine-inverted-greenhouse-by-Margot-Krasojevic-2-1020x610 Sandstorm-turbine-inverted-greenhouse-by-Margot-Krasojevic-1-1020x610

Рендери: Margot Krasojevic

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*