Гъбички рециклират батериите на смартфоните?

Без да се усетим, с течение на годините зависимостта ни от литиево-йонните батерии за захранване на устройствата, които използваме в ежедневието си, нарасна драстично. От доста време учените предупреждават за две неща: литият на света не е неограничен и скоро батериите могат да се окажат скъпа част от устройствата ни; от друга страна, ако не се рециклират и преработват правилно, те скоро ще се превърнат в сериозна заплаха за здравето на човека и за околната среда.

fungus_battery_recycle.jpg.662x0_q70_crop-scale

Тези проблеми мотивират мнозина учени да търсят решения. Налице са много и разнообразни открития в областта на удължаването на живота на акумулаторните батерии, както и намаляване на обема на металите, които трябва да се добиват за направата им. Най-новият акцент в работата на учените е търсенето на по-добър начин за рециклиране на батериите в края на живота им. Това ще помогне за опазване на здравето на хората и околната среда. От друга страна възстановяването на ценните метали може да се отрази добре на цените на батериите.

Изследователи от Университета на Южна Флорида са създали нов метод за извличане на литий и кобалт от литиево-йонните батерии. Изследователите открили, че вид гъбички могат безопасно и лесно да извличат металите от използваните батерии. Така литият и кобалтът няма да отиват на депата за отпадъци и ще са готови да бъдат използвани повторно в нови батерии.

Първо батериите се вземат, разглабят се на части и се стриват на прах. След това три различни щама гъбички – Aspergillus niger, Penicillium simplicissimum и Penicillium chrysogenum – поемат “щафетата”.

“Гъбичките по естестен път генерират органични киселини, а техните киселини работят за извличане на металите“, обясни Джефри А. Кънингам, доктор на науките и ръководител на екипа на проекта, пред Американското химично общество. “Чрез взаимодействието на гъбичките, киселината и пулверизирания катод, ние можем да извлечем ценните кобалт и литий. Стремим се да възстановим почти всичко от оригиналния материал”.

Обичайно процесите, използвани за рециклиране на батерии и друга електроника, изискват високи температури и разяждащи химикали. Те могат да бъдат опасни. Гъбичките обаче са в състояние да се възстановят ценните метали и безопасно, и – като бонус -много евтино. “”Гъбите са много евтина работна ръка”, казва Кънингам.

Евтино и ефективно? Тестовете показват, че киселините от гъбичките са в състояние да извлекат до 85 процента от лития и до 48 процента от кобалта от старите батерии. След като бъдат извлечени, металите остават в смес от течна киселина, така че следващата стъпка за учените е да разберат как да “отсеят” металите от тази течност.

Междувременно изследователите продължават да работят по тестване на различни щамове гъбички и киселините, които те произвеждат, за да установят кои са най-добри за извличане на различни метали, така че този процес да може да се използва за най-различни видове електроника.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*