Замислят “висящите градини на Ню Йорк”

Ню Йорк скоро може да има свои собствени висящи градини. Павилионът на Ню Йорк наскоро беше темата на състезание, чиято цел бе да съживи неговото “величие” от дните на Световния панаир. Архитекти и дизайнери предложиха стотици идеи за възстановяване на знаковата структура и нейното функциониране в модерния свят.

New-York-State-Pavilion-Competition-Hanging-Meadows-Aidan-Doyle-Sarah-Wan-1-1020x610

Дизайнът на окачените парници, озаглавен “Висящите градини”, впечатли силно съдиите в конкурса. Планът е да се промени предназначението на материалите от павилиона и да се заложи на много зеленина и растителност, типични за североизточния район на страната.

New-York-State-Pavilion-Competition-Hanging-Meadows-Aidan-Doyle-Sarah-Wan-Plan-1020x610След като е бил част от Световния панаир в Куинс през 1964-65 г., павилионът е използван основно като концертна зала и ледена пързалка, преди да бъде окончателно изоставен. Националният тръст за опазване на историческите обекти си е партнирал с организацията “Народът за павилиона”, за да организира конкурса, обявен от Bustler. В него участваха 250 кандидати. Ботанически градини, метростанции и музеи бяха част от предложенията.

В крайна сметка първата награда отиде при Айдан Дойл и Сара Ван от Сиатъл, Вашингтон, за проекта им „Висящите поляни”. Те обобщават своя проект като опит “да се разпали отново наследството на Ню Йорк чрез промяна на целта на оригиналната структура, за да се създаде окачена “естествена среда”. “Висящите поляни” ще събират, организират и показват местната флора, типична за този район на САЩ”.

Снимки: Bustler

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*