Птичи тор ще осигурява ток за колумбийска яйцеферма

Най-големият производител на яйца в Колумбия обяви плановете си да осигурява електрозахранване за своите стопанства, използвайки отпадъци от фермите – тор, “любезно осигуряван” от собствените им пилета.

Incubadora Santander, която произвежда около 3,5 милиона яйца на ден от няколко птицеферми в близост до западната колумбийската провинция Каука, обяви, че е поръчала на немската дирма Weltec BioPower да изгради завод за производство на биогаз с мощност 800kW. Той ще генерира биогоривото от сух птичи тор и технологична вода от фермите.

chicken-918418_960_720

Заводът за анаеробно разлагане няма да се нуждае от какъвто и да е допълнителен субстрат. Наред с електроенергията той ще произвежда и тор, подходящ за използване в терчна форма за собствените земеделски полета на компанията.

Изграждането на електро-генератора следва да бъде завършено в началото на 2017 г. Отделните компоненти на мини-централата, като например готова система за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, ще бъдат транспортирани директно до фермите през следващите месеци.

Колумбия има за цел да произвежда 6,5 на сто от електроенергията в своята електроразпределителна мрежа от възобновяеми източници до 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*