Австралийски учени счупиха световния рекорд за термо-соларна ефективност

Учени от Австралийския национален университет са създали най-ефективната термална слънчева инсталация, постигайки степен на конверсия от 97 на сто. Те са приложили специално разработен нов приемник, разположен в специално проектиран слънчев концентратор.

Новата система е счупила предишния световен рекорд, който бе 93,6 на сто ефективност на преобразуване.

ah1p9192-580x358

Учените твърдят, че пробивът, обявен миналата седмица, може да намали цената на слънчевата топлинна енергия с 10 на сто, правейки по-скорошно постигането на паритет спрямо други топлинни генерации.

“Нашата цел е да свалим разходите за електроенергия до 12 цента на киловатчас, така че тази технология да бъде конкурентоспособна“, каза д-р Джон Пай, старши лектор по темите за слънчевата топлинна енергия и енергийно съхранение в АНУ. “Аз съм оптимист, че нашата технология може да играе роля в електро-мрежата, като помага за осигуряване на захранване през нощта без електроцентрали, които работят с изкопаеми горива.”

Концентриращите соларни системи използват рефлектори, които концентрират слънчевата светлина в една точка. Подаването на вода до тази високотемпературна система води до производство на пара, която може да задвижва конвенционални парни турбини.

Подходът може да бъде използван и за съхранение на енергия в съчетание с технология за съхранение на топлина чрез разтопени соли. Те правят възможно топлината да се съхранява и освобождава постепенно за генериране на енергия през нощта.

Екипът е постигнал рекордния резултат чрез създаването на нов приемник за концентраторните “чинии”, при който загубите на топлина са наполовина в сравнение с конвенционален приемник.

Фирмите за комерсиални соларни системи вече проявили интерес към технологията, каза екипът на университета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*