Проучване: Про-ядрените страни изостават в опазването на климата

Страните, в които е налице силна национална ангажираност към развитието на ядрената енергия, са склонни да изостават в изпълнението на своите планове за опазване на климата и се приближават по-бавно към климатичните си цели, в сравнение с държави, които не развиват атомната енергетика. Това сочи ново изследване, реализирано от учени от Университета в Съсекс.

Изследователите са разгледали напредъка на европейските страни в посока намаляване на въглеродните емисии и увеличаване дела на възобновяемата енергия в енергийния си микс като част от стратегията на ЕС за 2020 г. Те открили, че “безядрени” страни като Дания и Норвегия постигат най-голям напредък в посока изпълнение на своите цели за климата. От друга страна про-ядрени страни като Франция и Великобритания напредват по-бавно в справянето с емисиите и развитието на чистите енергийни източници.

nuclear_sxc_hu

Учените предупреждават, че подобна корелация не бива да се приема сама по себе си. Все пак те заключават, че резултатите от проучването “хвърлят значителни съмнения” върху ролята на ядрената енергетика в намаляването на въглеродните емисии в енергийния микс.

“Погледната сама за себе си, ядрената енергетика нерядко се сочи като атрактивен отговор на изменението на климата”, каза Анди Стърлинг, професор по научна и технологична политика в Университета в Съсекс. “И все пак, ако сравним алтернативните варианти, остават много въпроси относно ефективността на разходите, актуалността, безопасността и сигурността.“

“Разглеждайки в детайли историческите тенденции и актуалните модели в Европа, проучването поражда допълнителни съмнения“, добави той. “Чрез потискането на по-добрите начини да се реагира на климатичните цели,…ангажиментите към ядрената енергия могат действително да имат обратен ефект”.

Страните, които нямат ядрени мощности, са намалили своите емисии средно с шест на сто от 2005 г. насам. При тях е нараснал делът на възобновяемите енергийни източници до средно 26 на сто в общия енергиен микс, казват изследователите.

Страните, които са в процес на закриване на ядрените си мощности, са намалили CO2 емисиите си с 11 процента средно. Те са увеличили дела на ВЕИ средно до 19%.

Про-ядрените страни пък са намалили емисиите си едва с 3 процента. Делът на ВЕИ в техния енергиен микс се е увеличил до 16%.

2 коментара

 1. Токът от ВЕИ става все по-евтин.
  Германия от миналата година продава „зелен“ ток на цената на „атомния“.
  Никой не бива да забравя,че крушката на „атомния“ ток си има опашка.
  Едно соларно съоръжение се строи за 6 месеца ,експлоатира се 20г и се извежда от експлоатация за 3 м ,панелите се рециклират и с това всичко приключва.
  Една атомна централа се строи 5г.,експлоатира се 30г ,извежда се от експлоатация за 5г и след това се охранява и пази поне 1000г.
  Дай сега да сметнем на кой производител тока е по-евтин?

 2. Не всички могат да си позволят да плащат прескъпия ток от ВЕИ и да се надяват да духа вятър и да пече слънце – първото условие се изпълнява на практика до голяма степен само по западните крайбрежия на Великобритания, Норвегия и Франция. Единственото решение е термоядрения синтез в идеален вариант CNO реакция.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*