Дали безпилотните автомобили ще засилят растежа на градовете?

Безпилотните автомобили може да доведат до още по-голямо разрастване на градовете. Това твърди в една скорошна статия за Wall Street Journal писателят Кристофър Мимс. Неговото твърдение изглежда добре обосновано: всички големи постижения в транспортните технологии са ни позволили да живеем по-далеч от местата, където работим. Така че нищо чудно поредното подобрение да отведе тази тенденция дори по-далеч.

Google_self_driving_car_at_the_Googleplex

Поръчването на безпилотна кола във вид на услуга, подобно на такси, вероятно ще бъде значително по-евтино от притежанието на кола, прогнозира Мимс. Това ще позволи на хората да инвестират повече в други неща. Много вероятно едно от първите неща, към които ще се насочат освободените парични потоци, ще са по-големите, по-хубави жилища, които може и да са по-далеч от града.

От друга страна по-по-дългото пътуване до работното място, което може да бъде непоносимо в обикновен автомобил, когато човек шофира, няма да е така неприятно в безпилотната кола. В нея човекът ще може да се отпусне, да се любува на гледките наоколо или пък да използва времето, за да работи.

На фона на всички тези фактори има и някои контрааргументи, посочват противници на теорията на Мимс.

Младите хора стават все по-мобилни и за все по-голяма част от тях притежанието на дом не е от значение. Така стремежът да се купува жилище, било то в по-централна част на града или повече към покрайнините, няма да е от значение за новите поколения.

Важно е и времето, прекарано на път: без значение дали превозното средство се управлява от човек или машина, едночасовото пътуване отнема един час и това е то. Малко вероятно е за човек, който не обича да прекарва много време в пътуване до офиса си, да започне да харесва едночасовите пътувания, само защото са малко по-евтини.

Възможно е безпилотните коли да постигнат и точно обратния ефект – да насърчат застояването на хората в по-гъсто населените централни градски части. Карло Рати, изследовател от Лабораторията за градска среда в MIT, смята, че безпилотните автомобили ще позволят на хората да живеят по-лесно в по-плътните градски райони.

В крайна сметка отсега няма как да знаем как ще се отразят безпилотните коли на разрастването на градовете ни, но със сигурност промяна ще има.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*