Затоплянето заради човешката дейност датира отпреди 200 години

Парниковите газове, които са резултат от човешката дейност, са започнали да променят зелните температури преди почти 200 години, когато като индустриалната революция набира скорост. Това е доста по-рано, отколкото се смяташе досега, твърдят учени.

Емисиите на парникови газове от промишлеността са оставили първите си „белези“ в температурите на тропическите океани и Арктика около 1830 г., казват учените. Това откритие оспорва досега разпространените възгледи, че изменението на климата, породено от човека, е започнало едва през 20-ти век.

global-warming-347499_640

Индустриалната революция започва около 1750 във Великобритания. С нарастването на използването на въглища за захранване на заводи, кораби и железопътни линии тя постепенно се разпространява по целия свят.

Парниковите газове по онова време са били само малка част от тези, които се генерират сега и които са отговорни за улавянето на прекомерни нива на слънчева топлина в атмосферата. Това води до засушавания, наводнения, горещи вълни и покачване на морското равнище.

“Нашите резултати показват, че климатът може да реагира много бързо на промените заради парниковите газове“, казва водещият автор на проучването Нерили Аврам от Австралийския национален университет. Изслевдването е публикувано в списание Nature.

Учените са анализирали покачването на температурите през 19 век чрез изучаване на растежа на стари дървета, корали, оцветяването на езерните седименти и въздуха, уловен от ледените ядра в Антарктика.

Техните компютърни модели показват, че чисто природните фактори – като например промени в енергийна мощност на слънцето или на земната орбита – не могат да обяснят напълно тенденция на затопляне. Увеличаването на топлината може да се обясни само с ранните увеличения на парниковите газове.

„Това е още едно доказателство, че климатът е започнал да се променя значително още от началото на индустриализацията“, коментира Ед Хокинс, климатолог от Университета Рединг, който не е участвал в изследването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*