Соларна скулптура-тръба обезсолява вода за Калифорния

Инфраструктурата, от която Калифорния се нуждае, за да има електричество и чиста вода, ще бъде мащабна, но не е задължително да загрозява пейзажа. Дизайнът на „Тръбата“ показва как предоставянето на обществени услуги може да се вплете в ежедневния живот по един естетически приятен начин. Финалистът на Инициатива за генератор – назелмно изкуство“ (LAGI) тази година бе спечелен от именно това предложение: соларно-захранван завод за обезсоляване, който използва електромагнитно поле, за да филтрира и осигурява чиста питейна вода за града, а остатъчната „саламура“ изпраща в термални бани.

The-Pipe-Land-Art-Generator-Initiative-lead-1020x610

Задачата на участниците в LAGI тази година беше да представят предложения, които включват компонент за добиване на енергия или на вода, или пък и двете – тъйкато те са неразривно свързани. Khalili Engineers от Канада са избрали метод на електромагнитно обезсоляване с помощта на слънчевата енергия. Тяхното устройство, следвайки идеята на LAGI за общественото изкуство и образователния аспект на публичните структури – е изградено във вид на скуплтурна тръба с красив дизайн. Така се оказва, че обезсоляването може да се случва без неприятните визуални ефекти, типични за големите инсталации за производството на енергия.

„Отгоре има слънчеви панели, които осигуряват енергия за изпомпване на морската вода през системата за електромагнитна филтрация… тихо предоставяйки на солните бани лековита вода и на града – чиста, питейна вода,” пише проектантският екип в своето резюме. “Тръбата“ представлява промяна вто бъдеще на водата.“

Според Khalili Engineers, този дизайн, дълга и бляскава скулптура на кея на Санта Моника, е в състояние да генерира 10 000 MWh годишно. Това от своя страна ще е достатъчно за осигуряването на 4,5 милиарда литра питейна вода. Като се има предвид сегашната суша в Калифорния, подобни генератори навяро биха били значителен компонент от производството на енергия в комунален мащаб.

Това, което се получава от „Тръбата“, са два продукта: чиста питейна вода, която се насочва към основнната водопроводна мрежа на града, и чиста вода с 12% соленост. Солената вода се доставя до термални бани, преди да бъде пренасочена обратно към океана чрез система за интелигентно заустване, смекчаваща повечето от обичайните проблеми, свързани с връщането на солената вода в морето”.

The-Pipe-Land-Art-Generator-Initiative-1-1020x610 The-Pipe-Land-Art-Generator-Initiative-5-1020x610 The-Pipe-Land-Art-Generator-Initiative-2-1020x610 The-Pipe-Land-Art-Generator-Initiative-4-1020x610

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*