„Дървена“ къща се топли с дървена печка

Облечена в черна дървесина, тази триетажна къща в Австрия е семпъл, но енергийно ефективен дом, дело на дизайнерите Bernardo Bader Architekten, които приключиха проекта тази година в Лохау. Издълженият и тънък вид на къщата е резултат от формата на парцела – малък и тесен.

House-Bäumle-2-by-Bernardo-Bader-Architekten-1-1020x610

Къщата е построена върху ивица земя в непосредствена близост до стръмен наклон, който слиза към малък поток. Прекрасният черен вид на къщата е типичен за традиционната местна архитектура, доминирана от народния език на изгорелите от слънцето земеделски къщи. Архитектите казват, че в ндешно време те са почти изчезнали в долината на река Рейн Форарлберг. Големите квадратни прозорци с различни размери, с небоядисании дървени рамки, прорязват тъмната фасада.

House-Bäumle-2-by-Bernardo-Bader-Architekten-3-1020x610

Голяма стоманобетонна маса формира сърцето на дома, като служи и като термална маса – абсорбира и задържа топлината през деня, за да запази дома допъл и през хладните нощи. Топлината се осигурява от голяма черна печка на дърва плюс термопомпа. Не се вижда, но къщата има и плътна изолация, която помага за предотвратяване на топлинните загуби.

House-Bäumle-2-by-Bernardo-Bader-Architekten-2-1020x610

Интериорът на дома, наред с оголения бетон, показва облицовки от необработена дървесина, които придават уютен вид. Вътрешността на дома е доминирана от голия бетон, около който са формирани къхнята и баните. По-периферната част пък е оформена с дървесната облицовка, за да е по-нежна, по-лека.

House-Bäumle-2-by-Bernardo-Bader-Architekten-6-1020x610

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

House-Bäumle-2-by-Bernardo-Bader-Architekten-5-1020x610

Снимки: Bernardo Bader Architekten

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*