Концепция: Безпилотен летящ хотел няма нужда от електро и ВиК мрежа

Какво би било да летиш над ждрела и долини или да разглеждаш пустини, без да се лишаваш от комфорта на удобната хотелска стая? Тази фантазия е в основата на концепцията „Driftscape” на HOK: мобилен, самодосатъчен и самоподдържащ се хотел, замислен да даде на гостите си силата да пътуват почти навсякъде, където пожелаят. Футуристичната кръстоска между дом и дрон наскоро се оказа финалист в конкурса „Награди за радикални иновации“ – една надпревара, която се стреми да даде гласност на иновативни идеи в сферата на хотелиерството.

Driftscape-by-HOK-2-1020x610

Driftscape се състои от два модулни обекта: “дрифткрафт“, който е около 20 кв. м. автономно пространство за двама, и голям „оазис“ в подножуието – зона за отдих и обслужване на стаята. Изградена от силно изолиращи полимерни стени с помощта на лека структурна система, прозрачната яйцевидна стая за гости ще предлага 360-градусова гледка навсякъде, където пътува, а за да пътува, тя няма да има нужда от връзка към електропреносни или ВиК мрежи. Ще може да пътува по 2-3 дена. Кржащите „дрифткрафт“-ове обещават за своите гости пълно потапяне в средата, която посещават, но в същото време и минимален отпечатък върху физическата околна среда.

Driftscape-by-HOK-2-lead-1020x399Driftscape-by-HOK-1-1020x610

Яйцевидните помещения също така ще могат да се свързват заедно. Така например три “оазиса“ в комбинация биха образували „оазис-база“ – пространство, състоящо се от общ салон, ресторант и двор.

Driftscape-by-HOK-4-1020x610Driftscape-by-HOK-3-1020x610

Въпреки лудешкия дизайн на „дрифтскейп“, архитектите от HOK вярват, че техният безпилотно летящ микро-хотел би могъл да е готов за комерсиална употреба след пет години. Те посочват Ehang 184 и Puffin Personal Air Vehicle като примери за съществуващи технологии, които биха могли да подкрепят летящите безпилотни „дрифткрафт“-ове. На 5 октомври тази идея, наред с други смели предложения, ще бъдат представени като част от финала на конкурса, а публиката ще гласува на живо за определяне на победителя. Той ще получи награда от 10 000 долара в помощ на своята концепция.

Driftscape-by-HOK-5-1020x610 Driftscape-by-HOK-6-1020x610

Рендери: HOK

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*