Възраждат традицията на правене на маджун

Динен мед, по-известен като маджун, бе сварен вчета от жителите на силистренското село Смилец.

melon-166835_960_720

Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед бе осъществена благодарение на проекта „Приеми ме на село” на кметството, селското читалище „Светлина 1906“ и сдружение „Гражданско единство“. В рамките на проекта деца от Силистра “влязоха” в селския бит на Смилец. Децата живяха в домовете на жители на Смилец, участваха в делнични дейности и при възпроизвеждане на някои трудови ритуали. Домакините показаха на малките си гости как се приготвят традиционни ястия.

Пребиваването на децата съвпадна със седмицата на динения мед в Смилец от 22 до 28 август.

За да се приготви диненият мед, дините първо се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките. След това се вари отново до сгъстяването му. Но най-напред в земята се издълбават така наречените „котлони“, в които се пали огън, с „гнезда“ за съдовете /тави/ и изход за дима.

Според кмета на селото Павлина Романова диненият мед се е използвал в стари и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*