Започва едноседмично почистване на Пирин

Началото на традиционното ежегодно почистване на националните паркове, организирано от „За Земята”, започва oт днес – понеделник, 29 август – в Национален парк Пирин. Тази година активисти и доброволци ще се впуснат из нови и отдавна непочиствани територии.

Целта е почистване на основните туристически пътеки, премахване на бунищата покрай хижи и заслони, така че – както казват от „За Земята“ – „да оставим чисти и спретнати планини след нас по едни от най-натоватените маршрути”.

Пирин,_Самодивски_езера
Самодивски езера, Пирин. Снимка: N10705013, CC-A-СА 4.0

Доброволческата инициатива ще продължи цяла седмица и ще обхване периода 29 август – 6 септември.

Ще започнем почистването с хижа Безбог и ще завършим на хижа Пирин седмица по-късно. До този момент регистрирани са над 50 души от цялата страна, част от които ще участват през цялото време, а има и такива, които са само за няколко дни.

Желаещите да участват в почистването могат да се включат по всяко време в почистването. Добре е да си носят палатки, топли чували и топли дрехи, канче. Организаторите осигуряват чували за почистване и вкусна храна. Засега се предвижда хубаво време, но все пак е добре доброволците да имат и дъждобрани.

Идеята на дългогодишната кампания за почистване е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Тази година за пръв път инициативата ще се подкрепи и от новосформираната инициатива „Умна раница“, които ще е част от поредното почистване в националните паркове на България.

Кампанията „Умна раница“ има за цел да намали отпадъците, които се генерират в нашите планини, и да подпомогне съвестни и екологично мислещи хижари в националните паркове в България. Дейностите по кампанията са свързани с изграждането на екологично самосъзнание сред хижари, планинари и туристи, както и с продукти, които да доведат до реално намаляване на отпадъците и изобщо на генерирането на такива в родните ни планини.

Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си. Но още по-важно е да консумираме по-умерено и според нуждите си. Един от основните проблеми на хижите са използването на пластмасовa посуда за еднократна употреба, която често бива изгаряна в печките, отделяйки токсични вещества в чистия планински въздух. Решението – носете си собствени съдове и прибори.

Ежегодната кампания се осъществява благодарение на дарения и доброволци – средствата биват набирани чрез дарения от хора, подкрепящи инициативата Тази година почистването се подпомага и частично от проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на „За Земята“ и „Приятели на Земята- Европа“. Кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП „Пирин“, хижа „Пирин“, хижа „Безбог“, заслон Тевно езеро, хижа „Каменица“, хижа „Демяница“ и ROO’BAR!

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*