СО: Ще развиваме електрическата мобилност в София

Електромобилността е важна за намаляване на вредните емисии във въздуха и развитието на София като зелен град и ще я развиваме активно, заяви заместник-кметът на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев по време на представянето на проектиге проектите PlusMOBY и FreeMOBY (Устойчива градска е-МОБИлност).

EV-Charging

137 електрически автомобила са регистрирани в София. Всички те ползват данъчни облекчения, както и безплатно паркиране в синя и зелена зона.

Столичната община инвестира и в електрически лекотоварни автомобили. В Столичен инспекторат се използва електрически автомобил за осъществяване на дейността на структурата. Общинското предприятие „Паркове и градски градини“ използва електрически лекотоварен автомобил за поддържане на парка на НДК, което спестява до 9000 кг вредни емисии.

Предвижда се да бъдат закупени и още два нови електрически лекотоварни автомобила за почистване на парковете в града. Столична община първа в страната експериментира с пускането на електробус по една от линиите на градския транспорт. Предстои да тестваме на още един електрически автобус в града.

Политическа воля има, посочи изпълнителният директор на Националния доверителен екофонд Камелия Георгиева. В момента Екофондът изпълнява пилотна схема за насърчаване използването на електромобилни превозни средства от публичната администрация – държавните и общински институции и скоро се очаква 34 електромобила да станат част от техния автопарк.

 

1 коментар

  1. Кога ще започне държавата да подпомага българите закупили електромобил с някаква сума, примерно 4000 или 5000 лева. Срамота е, във всички останали държави се дава подобна сума, но във евро разбира се. А също така не е лошо да се започне изграждане на повече зарядни станции в България. Докато това не се случи, електромобилността в България няма да се развива с много бързи темпове. Но въпреки всичко аз смятам все някога да си купя електромобил.

    Поздрави.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*