Хармони – проект за български електрически автомобил

„Хармони“ – така се казва проектът за български електрически електромобил, замислен като градски миниелектромобил с потенциал за производство у нас. Българската асоциация “Електрически превозни средства” (БАЕПС) работи по идеята заедно с тринадесет европейски партньори, финансирани от Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания.

ПлусМОБЪ2

Първото представяне на колата Хармони се състоя вчера и бе съпътствано от откриването на зарядна станция в THE MALL, една от първите публични зарядни станции в България. Планът на фирмата-инициатор „Моби“ е до края на следващата година да има над 500 такива във всички основни населени места, разположени на основни пътни артерии, търговски обекти и т.н. Участниците в събитието имаха възможност да карат пробно електромобили от различни марки в специално организирания тест драйв.

„Хармони“ е замислена като градско превозно средство с до 150 км пробег с едно зареждане. Тя ще развива скорост от над 90 км/ч. при четири часа пълно зареждане от обикновен контакт. Освен, че може да се зарежда на зарядна станция, тя е със сменяеми акумулатори, а малкият й размер позволява да се побира на по-малко от едно стандартно паркомясто. Създателите на проекта казват, че стоманеното й шаси осигурява високо ниво на безопасност за пътниците, a пластмасовите брони поемат леки удари без необходимост от ремонт.

PlusMOBY3

В зависимост от конфигурацията си, Хармони може да намери разнообразни приложения за градско и крайградско използване – персонален пътнически електромобил, мини-пикап, разнос на охладени или топли храни, дори подвижна кухня. Потенциални потребители на Хармони са оператори на навлизащите широко по света платформи за абонаментно ползване на градски електромобили с краткосрочен наем. Куриери, търговски агенти, малки селскостопански производители, общопрактикуващи лекари и др. също биха оценили комфорта и ниските експлоатациони разходи.

Следващите представяния на Хармони и проектите MOBY ще се състоят в близките седмици в Бургас, Варна и Пловдив.

PlusMOBY

1 коментар

  1. Прекрасен, ние правихме електрически мобили. Цяла Европа прекарваше стоката си и електрокарите. Надявам се отново да сме между първите в света.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*