Изследване: липсват стимули за най-ефективните кораби

COPYRIGHT 36CLICKS

Много страни вече имат схеми за насърчаване на екологичните леки автомобили и товарни превозни средства, но пазарът изобщо не стимулира собствениците на кораби, които инвестират в най-енергийно ефективни плавателни съдове. Това сочи ново изследване, публикувано наскоро. То призовава индустрията за по-добро насърчаване на инвестициите в зелена технологии в корабоплаването.

COPYRIGHT 36CLICKS
COPYRIGHT 36CLICKS

Изследването, проведено от еко-органиацията Carbon War Rooms в сътрудничество с Института по енергетика при University College в Лондон, е установило, че енергийно-ефективните кораби осигуряват значителни икономии на гориво, но липсват стимули за подобни инвестиции от страна на собствениците на корабите. По същество в момента енергийно-ефективните кораби пестят средства само на платеца на горивото. Няма ползи обаче за тези, които инвестират в плавателните съдове и ги притежават.

Един плавателен съд с енергиен рейтинг „B” може да спести до 1,5 милиона долара на година в сравнение с аналогичен кораб с рейтинг „“F”. според изследването. За притежателя му обаче няма нещо, което да го стимулира да предпочете новия, по-екологичен кораб, например премиум цена за чартърните курсове, казват изследователите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*