IKEA праща соларни лампи за четене в развиващите се страни

Не след дълго и у нас ще отвори врати IKEA – популярната верига магазини за обзавеждане за дома, в която много европейци пазаруват мебели при много привлекателни цени. Много българи отдавна мечтаят за IKEA на родна земя. Малцина обаче знаят какво прави IKEA за зелената кауза и други благородни инициативи.

Соларните лампи за четене SUNNAN, които се продават във всички магазини IKEA, могат да зарадват децата в бедните страни. За всяка продадена лампа от този модел IKEA изпраща една лампа в развиващите се страни.

Лампите за четене разчитат на три презареждаеми AA батерии. Те се зареждат благодарение на соларна клетка, вградена в лампата. Натрупаната енергия захранва LED крушка, която използва 70% по-малко енергия в сравнение с традиционна крушка с нажежаема жичка и има 4 пъти по-дълъг живот.

IKEA обаче работи съвместно с УНИЦЕФ и срещу всяка продадена настолна лампа от този вид в който и да е от магазините по света се отделя още една, която заминава за някоя от развиващите се страни. Първите доставки, които тръгнаха още в края на лятото миналата година, заминаха за Пакистан.

От голямата търговска верига не пропуснаха да подчертаят, че моделите, които заминават като дарение за развиващите се страни, са леко модифицирани и заякчени. Те са проектирани така, че да са устойчиви на прах, износване, удряне и други необичайни ситуации, в които биха могли да попаднат. Самите батерии също не са обикновени, а са устойчиви на много високи температури.

Цената на соларните лампи в магазините на IKEA е сравнима с тези над други соларни лампи. В IKEA Румъния например уредът се продава за около 80 леи, което се равнява на 37-38 лева. В Ирландия цената й е 22 евро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*