НАСА: Земята се затопля с темп, „безпрецедентен за 1000 години“

pollution-87683_960_720

Нови данни потвърждават, че Земята преживява най-горещите температури, регистрирани досега. Последните открития от водещи климатолози на НАСА разкриват, че светът се нагрява със скорост, която не се е случвала през последните 1000 години. Според НАСА, през идните 100 години планетата ще продължи да се затопля „най-малко“ 20 пъти по-бързо от средното в исторически план.

Гавин Шмит, директор на института за космически изследвания Годард при НАСА, заяви, че „през последните 30 години наистина сме навлезли в изключителна територия. …Това е безпрецедентно за 1000 години. В нито един друг период не е наблюдавана тенденция като тази през 20 век по отношение на нарастването (на температурите)”.

Global-Temperatures-889x293

Юли 2016 беше най-горещия месец досега, а тази година средната глобална температура скочи с 1.38 C над нивата, отчетени през 19 век. Тази цифра е опасно близо до границата от 1,5 C, определена от Споразумението за климата от Париж през 2015 г. НАСА обаче предупреждава, че температурите ще продължат да се повишат “с големи скокове”.

Това, според учените, е дългосрочна тенденция, която трябва особено да ни тревожи, защото няма никакви индикации, че ще се промени скоро, но пък има много причини да се смята, че ще продължи. „Няма пауза или застой в покачването на температурата. Хората, които мислят така, гледат на света през розови очила. Това е хроничен проблем за обществото за следващите 100 години”.

1 коментар

  1. Добре бе, ако се затопля планетата трябва да се повишава нивото на световния океан, да се увеличава облачността (поради увеличеното изпарение), а всичко това ще доведе до понижаване на температурата (на сянка е по-хладно а изпарението изисква енергия, увеличеното – повече! Някой да може да обоснове по-конкретно опасността?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*