Век е нужен за възстановяване на африканските горски слонове от бракониерството

Африканските горски слонове – рядък вид, който играе ключова роля в централноафриканските тропическите гори – ще се нуждаят от почти един век, за да се възстановят от щетите, нанесени от бракониерите, търгуващи със слонова кост. Причината е в бавното размножаване на големите животни. Изводът е резултат от ново проучване, публикувано в сряда.

Проучването е на „Общество за опазване на диви живот“ в Ню Йорк и е първият анализ на демографията на едно „неуловимо“ животно, което е трудно за проследяване заради отдалечените си гористи местообитания.

elephant-1205260_960_720

Но гъсто залесените тропически райони, които то обитава, не възпират бракониерите. Те са намалили популацията на тези слонове с цели 65 процента между 2002 и 2013 г. Целта им е да „посрещнат“ огромното търсене на слонова кост в Китай и други бързо развиващи се азиатски икономики.

“В момента … сме далеч от 100 000 животни – може би са около 70 000 сега,” коментира Питър Вредж от Cornell University, един от авторите на изследването. “За да се възстанови популацията такава, каквато е била през 2002 г., предвид темповете на раждаемост на този вид, може да е нужен около век, за да се възстанови популацията“.

На риск в този случай е нещо много по-значимо от един биологичен вид. Горските слонове се разглеждат от биолозите като “ключов вид”, който играе ключова роля за стабилността на горските екосистеми в Централна Африка. Растителните видове в региона зависят от слоновете за своето оцеляване и разпространяване. От едрите животни зависи да разпръснат семената на местните растения чрез своите екскременти. Тъй като едрите животни изминават големи разстояния и ядат много, те произвеждат огромни количества тор. Това помага на местата растителност да се разпространява. Освен това празнините в гъстата растителност, които се отварят при храненето на слоновете, създава пътечки за по-малките същества в гората.

“Структурата на горите ще се промени, ако ги няма слоновете и това, което те правят“, казва Вредж.

1 коментар

  1. Закон на Джугашвили – има слонове има проблем, няма слонове няма проблем.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*