Днес: протест пред МОСВ заради строителството на минивец в Рила

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ подкрепя протеста на членовете на риболовен клуб „Балканка“ срещу изграждането на минивец „Енерджи – Говедарци“ в подножието на Рила планина. Те се събират в четвъртък, 1 септември 2016 г. от 11.30 ч. пред сградата наМинистерство на околната среда и водите (МОСВ) на бул. „Мария Луиза“22.

unnamed__4_
Снимка: WWF България

Минивецът се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на Европейския съюз заради упоритото забавяне на българското правителство с „Рила-Буфер“.

„Вече е ясно, че правителствотото бави обявяване на „Рила-Буфер“, за да се осъществят инвестиционни намерения в района като този минивец и периодично появяващите се планове за нови ски курорти в тази част на Рила планина между Говедарци и Мальовица. Зад тези предложения стоят инвеститори, близки до управляващите. Обслужването им обаче води до европейски наказателни процедури и глоби за България, които ще се плащат от всички нас, българските граждани. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева следва да поеме персонална отговорност за този и други случаи“, предупреждават от коалицията „За да остане природа в България“.

Минивецът се изгражда на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби. Съоръжението попада и в санитарно-охранителна зона. Басейнова дирекция – Плевен е издала разрешително за минивец с невярно съдържание, което застрашава питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София като Банкя.

Минивецът се изгражда само на 160 метра от водохващане, а според закона е забраненто да се строят подобни съоръжения на по-малко от 500 метра от хидротехнически съоръжения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*